Emil Eve Architects brightens London house with terracotta tile-clad extensions

Aden Grove by Emil Eve Architects

Local studio Emil Eve Architects has revamped the Aden Grove house in east London, adding loft and rear extensions characterised by angular forms and terracotta tiles.

The terraced Victorian home in Newington Green required an update due to its dark interior and series of narrow, disjointed rooms, said Emil Eve Architects.

Exterior view of home extension by Emil Eve Architects
Emil Eve Architects has added two extensions to a home in London

“Like many Victorian terraces, it felt quite dark and narrow in places,” studio co-founder Ross Perkin told Dezeen.

“The house had been a rental property for some time so it was a bit run down, changes and refurbs over the years had led to a disjointed layout, and all of the period features had been removed,” Perkin explained.

Close up of Aden Grove exterior in London
They are clad in terracotta tiles

At the rear of the home, the ground-level extension spans the plot’s full width and hosts a bright open-plan kitchen and dining area lit by a long skylight.

Meanwhile, the loft extension contains a bedroom suite. The two additions feature matching terracotta tile cladding, angular forms and large windows.

Kitchen interior of Aden Grove home
A kitchen and dining area are housed in the ground-floor extension

“The extensions are considered as a pair with unified cladding and glazing,” said Perkin.

“All of the new rooms feature windows that stretch to the ceiling and opportunities have been found to bring greenery and planting right up to the interior spaces.”

Window seat at London home by Emil Eve Architects
A window seat overlooks the garden

At the end of the ground-floor extension, a sliding window designed to offer a contemporary twist on a traditional bay window is fitted with a large window seat.

“The ground floor extension looks onto the garden, with a contemporary interpretation of a traditional bay window offering expansive lateral views,” said Perkin.

Plaster House by Sonn

Read:

Sonn uses rough plaster finishes for "monolithic and sculptural" London extension

Alongside the extension, the existing ground floor has been opened up, with its two living spaces joined and lined with terracotta-painted walls and joinery designed to match the exterior tiles.

“We reconfigured the layout of the house – the two separate reception rooms have been joined together to make one large living space which is open to the kitchen – connecting the whole ground floor and creating views through the full length of the house,” said Perkin.

Living space interior within Aden Grove
The existing living room has been opened up

An oak staircase leads to the existing bedrooms on the first floor and the second-floor ensuite bedroom created by Emil Eve Architects.

This suite was created by converting the home’s former butterfly roof to a mansard roof, carving out space for a pink-toned bedroom, adjoining blue-tiled bathroom and a roof terrace.

Blue-tiled bathroom of London home extension by Emil Eve Architects
An en-suite bathroom is lined in blue tiles

Modern furnishings and European oak accents feature throughout the home, including a built-in timber bench and green shelving units.

Outside, planters coated in the same terracotta tiles as the facades branch from the extension, inviting greenery to grow around and over the building.

Roof terrace within residential extension by Emil Eve Architects
A roof terrace has been added to the upper floor

Founded in 2009 by Emma and Ross Perkin, Emil Eve Architects has completed a range of architecture projects in London, including a number of residential extensions.

Other examples from its portfolio include a timber-framed extension to a Victorian house in south London and a monochromatic loft extension in east London.

The photography is by Taran Wilkhu.

The post Emil Eve Architects brightens London house with terracotta tile-clad extensions appeared first on Dezeen.