Diamond Schmitt Architects to expand Canada's "oldest continuing museum"

Modern museum expansion in Canada

Toronto-primarily based studio Diamond Schmitt Architects has been picked to extend the New Brunswick Museum in Saint John, Canada, which is one of the country’s oldest museums.

The 134,000-sq.-foot expansion developed by Diamond Schmitt Architects in collaboration with intercontinental company EXP will unite the existing disparate collections of the museum, now distribute in distinctive services during Saint John, into a new facility flanking the neoclassical developing.

White panelled museum on a hill
Diamond Schmitt Architects and EXP have developed a museum enlargement in Saint John, New Brunswick

The museum’s recent main spot is within a neoclassical building on a slip of land north of the city that opened in 1934 – with roots in a selection running in diverse areas of the city because the early 19th century, giving it the title of Canada’s “oldest continuing museum”.

Diamond Schmitt Architect and EXP’s design will envelope the 1934 composition on two sides, sustaining the historic facade on the eastern, road-dealing with part of the constructing.

New building next to a neoclassical museum
It will be put along with a 1930s neoclassical framework

To its north and west, a construction with a white, monolithic facade damaged up by vertical panes of glass will be erected, complimenting the historic framework and fully obscuring it on the drinking water-struggling with, western aspect.

According to the studio, the configuration was meant to mediate the urban setting with the waterfront.

“Getting inspiration from the museum’s initial site – one particular of the great vantage details in Saint John – our style and design embraces the wealthy background of New Brunswick’s heritage and natural landscape,” mentioned Diamond Schmitt Architects principal Donald Schmitt.

White building facade through the trees
The new establish will confront the river

A double-height entryway – identified as the great area by the studio – will be clad in glass, fronted by steel louvres

It will make a buffer zone and provide as a “crossroads” involving the northern expansion and the historical structure, the facade of which will be a wall inside of the new atrium area.

This is a shift utilised in other modern day additions to historic buildings, this sort of as Studio Gang’s the latest in-fill at the Arkansas Museum of High-quality Arts and Rafael Viñoly’s use of a glass atrium to make an inside plaza between a beaux arts composition and a Marcel Breuer addition in Cleveland.

Wooden walkways in great room of museum
It will have a large fantastic area

This entry pavilion will join to the new wings and develop a pathway from the parking great deal to the terrace on the western facet.

It will have a mezzanine walkway that connects the next storeys of the north and west additions with semi-round lower-outs.

reading room at museum
It will have galleries, exploration labs and collecting areas

Renderings of the area clearly show significant wood columns and picket rafters, and the studio said that the museum is “taking into consideration the use of mass timber” in the building.

Skylights and the sections of vertical glass along the new facade will permit in a good deal of purely natural gentle to the new facilities, most of which is gallery room, but also includes amphitheatres, collecting areas and study facilities.

The Broad

Study:

Diller Scofidio + Renfro designs “companion” making to The Broad in Los Angeles

The historic wing and its basement will maintain a library and provide as storage for the museum’s assortment and as an administrative place. A rooftop viewing area will be positioned on best of the “excellent home”.

“When done, the museum’s investigate get the job done and exhibitions will be introduced alongside one another within just one sustainable, decarbonized facility that completely supports the museum’s mission of preserving, exploring, decoding, and exhibiting the organic and cultural heritage of the Province of New Brunswick,” reported Diamond Schmitt Architects.

Theatre in museum
Wooden information will be employed on the interior

The studio is now pursuing a “zero-carbon certification” and aims to “decarbonize” the making via insulation, electrical boilers and air resource warmth pumps.

Other museum expansions incorporate Lever Architecture’s impending mass-timber enlargement of an artwork museum in Maine.

The photographs are by Enjoy-TIME, courtesy of Diamond Schmitt.

The submit Diamond Schmitt Architects to broaden Canada&#039s “oldest continuing museum” appeared 1st on Dezeen.