Alexander Hills Architects converts Norfolk farmhouse into accessible family home

Old Rectory Farm by Alexander Hills Architects

London studio Alexander Hills Architects has transformed Aged Rectory Farm, a residence in Norfolk, into an obtainable home with level-accessibility living areas.

Outdated Rectory Farm has been prolonged and adapted to permit the family’s father, who utilizes a wheelchair for mobility, to continue living in the house “with relieve and dignity”.

Alexander Hills Architects has made degree entry all over the floor floor prepare whilst including two extensions and converting the neighbouring stables to accommodate added living areas and bedrooms at this level.

Old Rectory Farm by Alexander Hills Architects
Alexander Hills Architects has reworked Old Rectory Farm in Norfolk

“The dwelling and farm have been part of the household for 3 generations and the father, now a wheelchair person, necessary aid to remain residing in his dwelling,” studio founder Alexander Hills advised Dezeen.

“The project arrived about by building a precise space for him and a carer,” he ongoing. “As aspect of this major necessity, we appeared at the wider approach, rejigging the current stables, garage and farm office to make this transpire.”

A kitchen area sits at the coronary heart of the household and adjoins a big open up-prepare dwelling and eating house featuring views as a result of the large rear windows down Glaven Valley.

Converted stables in Norfolk
Previous stables have been converted into accessible bedrooms

Off from this central spouse and children living space are the previous stables, which have been updated to produce two ensuite bedrooms for the father and a stay-in carer.

The father’s bed room sits beside the main driveway, making certain “a car can be parked directly exterior” for highest accessibility while providing sights out to a swimming pool.

Cantilevered first floor of Claywood house for a wheelchair user by Ayre Chamberlin Gaunt

Study:

Claywood by Ayre Chamberlain Gaunt is a wheelchair-helpful residence in disguise

“We organized the approach so his rooms have been aligned with the principal accessibility to the house, as nicely as disregarded the swimming pool so he could visually participate with the family areas outdoors,” the studio defined.

Throughout, excess substantial doors are utilized to make certain enough room for the wheelchair and carer, and the amount thresholds enable obtain to the exterior patio.

Old Rectory Farm by Alexander Hills Architects
Amount access has been developed through the ground flooring

Just one of the extensions to the dwelling expands the residing space whilst the other includes a utility block. They are built to be architecturally distinctive.

In the utility block, timber, brick and flint are utilised to replicate the 19th-century vernacular and “textural richness” of the farmstead.

Contrastingly, the extension to the major residing place has been built with a extra up to date really feel. A sweeping curved roof clad in patinated zinc sits on oak columns.

Old Rectory Farm extension in Norfolk
A modern day extension with a curved roof has been included

Other accessible properties featured on Dezeen incorporate the timber-clad Butterfly Residence in Surrey, created as a foreseeable future-proof household for the client’s aged mom.

In Hampshire, Ayre Chamberlain Gaunt concluded the Claywood as an accessible and functional house for a retiree who turned a wheelchair consumer after suffering a spinal twine damage.

The write-up Alexander Hills Architects converts Norfolk farmhouse into obtainable loved ones home appeared initially on Dezeen.